BesnijdenisdesHeeren

 

Taart en besnijdenis
Afgezien van Kortenhoef waren mijn kerkelijke besognes meestal kort van duur. Toen er een oecumenisch blad met een leesrooster voor het kerkelijk jaar kwam, verzorgde ik enige tijd het beeldmateriaal, dat kon variëren van een cartoon tot een klassiek of eigentijds kunstwerk.
Toen ik ontdekte dat het hoge feest van de besnijdenis des Heeren op de octaaf van kerst, dat is nieuwjaarsdag, door de bisschoppen was veranderd richting heilige familie, begreep ik dat als de zoveelste ontjoodsing: terug naar de heilige koeien van de vruchtbaarheid. Ik koos daarom een cartoon met een ongebreideld uitdijende moeke omgeven door dertien kinderen. Exit mijn medewerking aan De eerste dag, sindsdien mocht ik alleen nog voor Kortenhoef beeldmateriaal zoeken.
Het verhaal schoot me te binnen toen ik op de kunstbeurs in de kerk van Naarden onlangs viel op een voorstelling van de besnijdenis in albast. Nadat we elkaar wat de prijs betreft genaderd waren, vroeg ik de antiquair bij het scheiden van de markt: 'Hoe gaan we dat doen?' Zegt de Vlaming: 'Inpakken en dan maak je het een keer over.' Ik: 'Maar je weet zelfs mijn naam niet.' 'Nee, maar dat ziet ge toch!'
Terug naar de bisschoppen en hun cultuurbepaalde bril, een kleinkind [4] zag de voorstelling en twijfelde geen moment: 'de baby mag op de taart zitten.'


Noodzakelijk naschrift
Besnijdenis? Bij meisjes leidt het tot verminking, achterlijk en verbieden dus. Bij jongens? Verdeelde meningen. Voorstanders noemen de hygiëne en roemen de fijnere seks. Ik ken joden en moslims die zich zonder besnijdenis geen man weten [en niet alleen na het sporten onder de douche]. Ik oordeel daar niet over.
Voor mij hoeft het niet: net als tattoos, nieuwe borsten, verplaatste tepels en ander snijwerk maar dat zijn niet-religieus of anders religieus gemotiveerde ingrepen.
Waarom dan toch dat paneeltje gekocht? Omdat Jezus daar een jood is en blijft, en vooral omdat in Joodse besnijdenis het besef meekomt dat de mannelijke drift, de productiedwang en ons hele groeimodel besnijdenis behoeven.

 

 

© 2020 henkabma.nl - All Rights Reserved. Designed By JoomShaper

Please publish modules in offcanvas position.